After 40 Years of Looking, Ron Paul Finds Bitcoin

Ron Paul je govoril o resnih problemih Federal Reserve sistema iz leta 1970. Po njegovem mnenju je sposobnost za nadzor nad dobavo denarja "še vedno najbolj zaželena vrsta monopolne moči za človeka v zgodovini" (glej spodaj). Kot ponavadi je  njegova izjava povzročila močno reakcijo. Tako strokovnih politikov in skoraj vseh ostalih.

Paul je bil znova izvoljen za ameriškega kongresnika v naslednjih 40 letih, za nekatere dvomljive razloge. Ves ta čas pa je nadaljeval politiko proti ameriškim denarnim rezervam. Ni mu bila všeč politika o nadzoru inflacije. Je nasprotoval frakcijskim posojilom rezerv (bančnega poslovanja z delnim kritjem zaradi lastnih sredstev banke). Bil je proti operacijam za reševanje bank. Bil je vnet nasprotnik "pomoči drugim državam." Paul je izrazil javno obsodil vse vidike nelojalne manipulacije dolarja.

Ron Paul je zastopala stališče avstrijske School of Economics. Kot večina pripadnikov te šole, je videl dragocene kovine kot način izognitve depresije in recesije, ki jih povzroča banka z nacionalnimi rezervami. To pomeni, da sta zlato in srebro ponovno postala glavni valuti. Stavek "End Fed" je postal neke vrste mantra  ter naslov svoje knjižne uspešnice, ki je bila objavljena v njegovih predsedniških kampanj v letih 2008 in 2012.

Vendar pa politična dejavnost Ron Paul ni privedla do odprave zakonodaje Federal Reserve. Niti blizu. Ampak je to sprožilo zanimanje cele generacije v iskanju alternativne valute. To je, tako rekoč, "brez skrbi za Fed."

Ignore the Fed

In ta valuta se je pojavila: to je bil Bitcoin

Ron Paul je začel odgovarjati na vprašanja o svojem mnenju o Bitcoin v začetku leta 2013. On ni bil niti seznanjeni s tehnologijo blockchain in je zelo posrečeno dejal: "Če ga ne morem dati v žep, potem ne verjamem [na račun valute]." Vendar pa Paul ni zavračal Bitcoina. Pri tem se je razlikoval od večine ludistov. Preprosto je vzdržala močne izjave. Z drugimi besedami je naredil tisto, kar naredi večina izobraženih ljudi v primeru pomanjkanja informacij.

Mnogi zagovorniki so razlagali svojo zadržanost glede Bitcoina kot signal, da se vrnejo na svoje položaje "bodisi zlato ali nič." Drugi so trdili, da bo Paul prišel do Bitcoina takoj, ko prejme podrobnejše informacije o kripto valute.

Zdi se, da so bili slednji pravi.

Pred kratkim kanal " Voices of Liberty " (prej "Ron Paul Channel") predvajal intervju med Pavlom in predstavnik podjetja "Coin.mx", v katerem so dobri prijatelji dražil kripto-valuto. Intervju je sestavljen iz treh delov. Pokazal je, da je Paul naredil veliko delo o informacijah o Bitcoinu od leta 2013 do danes.

Ta intervju kaže resno novo presojo. Zdaj Ron Paul govori o Bitcoinu kot "stabilnem denarju". Njegovi poskusi, da bi lobiral za položaj pod sloganom "končajmo Fed" niso uspeli. Toda njegova lastna ekonomska prepričanja so bile pravilna na dolgi rok. Vlada ne rešuje problemov. Trg odloči.


Follow Cointelegraph on Facebook