Bitcoin Acceptance Highest in Turkey, Says ING Survey

Nedavna raziskava finančnega konglomerata ING kaže, da so turški državljani pripravljeni sprejeti bitcoin. Glede na raziskavo sprejemajo bitcoin pozitivno. Raziskava je bila izvedena z namenom, da bi bolje razumeli bančne navade in navade porabe med maloprodajnimi kupci.

Podjetje Ipsos je izvedlo mednarodno anketo, ki jo je naročil ING. Raziskava je bila izvedena med 16. januarjem in 2. februarjem. V raziskavo je bilo vključenih 14.000 potrošnikov iz 15 držav. Anketiranci so govorili o svojih stališčih in navadah v zvezi z mobilnim bančništvom in plačili.

Rezultati kažejo na razvoj brezgotovinske ekonomije. Ljudje čedalje bolj uporabljajo aplikacije za mobilno plačevanje. Nizozemska ima vodilno mesto med državami z "najbolj razvitim" bančnim trgom za mobilne telefone. Sledijo ZDA in Velika Britanija.

Kljub temu sta Turčija in Poljska obetavna trga, ki kažeta na najvišjo stopnjo sprejetja mobilnih plačilnih aplikacij. Indikatorji teh držav prekosijo ZDA, Avstralijo in Evropo.

Turčija lahko postane središče mobilnega bančništva

Turčija ima med uporabniki interneta največji delež mobilnih bančnih uporabnikov (65 %). To je eden glavnih ugotovitev ankete. Pričakuje se, da bo Turčija eden izmed najhitreje rastočih trgov mobilnega bančništva in mobilnega plačevanja.

Poleg tega lahko Turčija hitreje vstopi v dobo mobilnega bančništva kot ZDA ali Velika Britanija. Država ima tudi največji delež bitcoin navdušencev.

Večina vprašanih vidi pesimistično prihodnost kripto valute. Vendar 45 % vprašanih iz Turčije verjame, "da bodo digitalne valute kot bitcoin glavne valute za nakupe na internetu." V Avstraliji ima le 16 % vprašanih glede tega tako pozitivno mnenje. V ZDA le 28 %.

Italija (43 %), Španija (33 %) in Poljska (31 %) so glede sprejemanja kripto valute za nakupe na internetu, med Turčijo in Združenimi državami Amerike.

Oglaševanje v medijih bi lahko "potisnilo" valuto bitcoin v središče pozornosti. Kot kaže raziskava pa sta zavedanje in uporaba kripto valute kot indikatorja finančne kulture prebivalstva, še vedno nizka. 

V raziskavi je bilo zastavljeno vprašanje: »Ali ste uporabili valuto bitcoin v zadnjih 12 mesecih?"26 % ljudi v Evropi se je negativno odzvalo. 49 % vprašanih je odgovorilo, da ne poznajo bitcoina.

Največje število anketirancev, ki so odgovorili pritrdilno na to vprašanje, živi v Turčiji. ZDA, Italija, Poljska in Španija s številom pritrdilnih odgovorov na vprašanje zaostajajo za Turčijo.

ING Group je mednarodno nizozemsko podjetje, ki ponuja bančne in finančne storitve. Družba oskrbuje več kot 48 milijonov posameznikov in pravnih oseb iz več kot 40 držav.

ING, skupaj z ABN Amrom in Rabobankom, je v decembru 2014 izrazil zanimanje za blockchain tehnologijo. Dejali so, da raziskujejo značilnosti sistema blockchain, da bodo lahko ustvarili lastni plačilni sistem, ki temelji na tej tehnologiji.