Rudarjenje v oblaku (ang. Cloud Mining): Prekletstvo ali blagoslov za bitcoine?

With the promise of the moon for its users without the need to purchase expensive mining equipment, the cloudmining industry has been experiencing its ups, and recently, its downs.

37 Total views
622 Total shares
Cloudmining: The Bane or Blessing of Bitcoin? (Op-Ed)

Rudarjenje v oblaku ima svoje vzpone in padce. Razlog je neprimerno finančno zapravljanje uporabnikov za drago opremo za rudarjenje bitcoina. Rudarjenje v oblaku, kot koncept bo pripomogel k dolgoročni rasti ekosistema. Lahko zmanjša vpliv goljufivih shem, ki se pojavljajo v povezavi z bitcoinom.

Kaj je rudarjenje v oblaku?

Rudarjenje v oblaku je način preko katerega uporabljamo računalniško moč oddaljenih podatkovnih centrov.

Mnogi uporabniki izberejo možnost "na daljavo". Rudarjenje v oblaku ne zahteva dodatnih stroškov za energijo. Ni vam treba kupiti opreme (ki lahko hitro postane zastarela). Ni vam treba kupiti opreme za hlajenje. Ni vam treba čakati na dostavo ter se vam tudi ni treba ukvarjati s hrupom opreme.

Mnogi verjamejo, da gre pri rudarjenju v oblaku za določena tveganja: možnost goljufije, zmanjšana preglednost, nižji dobički, vmešavanje s strani dobaviteljev in nezmožnost nadzorovanja procesa.

3 tipi rudarjenja v oblaku:

• najem strojne opreme za rudarjenje, nameščene pri dobavitelju;

• najem virtualnega zasebnega strežnika (tako imenovanega VPS), na katerega ste namestili svojo programsko opremo za rudarjenje;

• najem računalniške moči (tako imenovane "hash power"), ni fiksne razporeditve strojne ali virtualne programske opreme. Rudarjenje v oblaku te vrste je najbolj priljubljeno.

Neuspeh je nujen za uspeh

Mnogi ljudje verjamejo, da je kripto trg mešanica shem, s katerimi lahko na hitro obogatimo, virtualnih tatvin in goljufij. Menijo, da se novi uporabniki kripto valute soočajo z resnimi težavami. Negativen odnos se vsak dan povečuje, še posebej, če je oseba soočena z neuspehi že na začetku rudarjenja z bitcoini.

Vendar pregovor pravi: "Neuspeh je nujen za uspeh." Ta izjava se nanaša tudi na rudarjenje v oblaku. Zakoni na trgu so takšni, da lahko neuspeh manj konkurenčnih in manj pristojnih podjetij koristi dolgoročnemu razvoju "zdravega" ekosistema bitcoina. To bo omogočilo delovanje brez vpletanja regulatorjev. Pravzaprav mnogi menijo, da je bitcoin zavarovan pred vmešavanjem vlade ali uredb.

Nekatera podjetja, ki so se ukvarjala s kripto valuto in so tudi sodelovala v rudarjenju v oblaku, so napovedala prekinitev svojih dejavnosti. V skladu z njihovimi izjavami se je cena bitcoina zmanjšala v zadnjih mesecih, kar negativno vpliva na njihove dobičke. Zaradi tega so bitcoinova start-up podjetja zmanjšala stroške in zmanjšala količino rudarjenja bitcoinov. Želijo postati bolj konkurenčna.

"Vsakdo si želi dobiti poceni elektriko in preprosto opremo za hlajenje," je dejal vodja borze CEX.IO, Jeffrey Smith. "Družba, ki ponuja najboljše pogoje, bo imela prednost pred drugimi podjetji."

Bitcoin in poslovne kripto valute se bodo vedno razvijale. Računalniška zmogljivost in število uporabnikov bo vedno naraščalo. Kapitalski pritoki bodo povečali tržno kapitalizacijo. In vse to kljub možnim padcem zaradi nestanovitnih razmer na trgu.

Na primer, rudarjenje v oblaku, kot start-up projekt zagotavlja rast pri naslednjih indikatorjih:

• številu uporabnikov

• znesku finančnega kapitala

• računalniški moči / transakcijah

Zadnja točka je zlasti pomembna za omrežje, saj dodatna računalniška zmogljivost reši dve težavi, in sicer preverja transakcije in povečuje varnost omrežja. John Matonis, soustanovitelj in član odbora direktorjev Bitcoin Foundation, je v intervjuju za spletni portal CoinTelegraph dejal:

"Rudarjenje v oblaku kot posel je lahko zelo koristen ekosistemu bitcoina. In sicer zaradi tega, ker zaradi povečane računalniške zmogljivosti poveča stopnjo varnosti in prožnosti za blockchain (verigo blokov)."

Primeri neuspehov so vam lahko le v poduk. Redni uporabniki in podjetja bodo spodbujana za razvoj novih tehnologij (okolju prijazne opreme za rudarjenje ...) in storitev, ki bodo naredile ekosistem bolj robusten, stabilen in trajen.

Jon Matonis and Bitcoin

Ugled in zaupanje

Člani oblaka v rudarjenju rešujejo dva problema hkrati: proizvajajo bitcoin in zagotavljajo varnost za omrežje. Toda istočasno uporabnikom ni treba kupiti drage opreme. "Ker je sistem centraliziran in poteka na zaupanju, bo rudarjenje v oblaku kot posel vedno imel ugled," dodaja Matonis.

Vendar pa praksa uporabe oblaka v rudarjenju nasprotuje nekaterim ciljem in idejam bitcoina. Zaupanje je pomembno za posel, še posebej pomembno pa je v primeru, kjer so pogosto prisotne prevare. Zaupanje je potrebno, da zberemo skupino ljudi, ki bodo sposobni izvesti kolektivno rudarjenje (ang. fractional reserve mining). Ta izraz je predlagal bitcoin razvijalec Gavin Anderson.

"Ni načina, da vam nekdo dokaže, da imate opremo za rudarjenje," je dejal Marco Streng, direktor službe Genesis Mining. "Delamo vse, kar je v naši moči, da smo do stranke čim bolj transparentni."

V zadnjih letih družbe za rudarjenje s težavnostjo dokažejo svojo dobronamernost. Zato obstajajo "pomožna orodja" preko katerih lahko preverite ugled družb: večkratno podpisovanje, spletne ocene in spletne strani s kritikami (npr. Bitrated,Bonafide in OpenBazaar).

"Ugled za bitcoin - to je nuja in pot do razvoja," pravi Mike Lorrie, predsednik podjetja Galactic Systems, Inc.. - "Ustvarjanje zasebnih arbitrov kot inteligentnih protokolov za preverjanje transakcij - je del zaobljube kripto valute."

Podjetja, ki so negotova v smislu zanesljivosti, bodo zgradila ugled skozi trženje. Ugled ponudnika storitev lahko preverite na podlagi avtomatiziranih ocen. Na podlagi ugleda seveda izberete tudi ponudnika. Uporabniki bodo lahko prišli do zaključkov na podlagi povratnih informacij od drugih ljudi, ne samo na podlagi marketinških akcij.

Zaključek

Glede na izjavo Jeffreya Smitha je minimalna cena za bitcoin, ki zagotavlja dobiček za rudarje, okoli 320 $. Toda zdaj so cene zelo nizke. Rudarjenje v oblaku mora ustvariti nekaj novega ali pa se bo "zrušilo" pod vplivom tržne moči in konkurence.

Rudarjenje v oblaku ima številne koristi za kripto valute. Zagotavlja blockchainu dodatne funkcije za povečanje rudarjenja, kapitala in števila uporabnikov. Več in več ljudi se ukvarja s kripto valutami. Rudarjenje v oblaku bo še naprej ponujalo preprost način do oddaljenega rudarjenja. Zato industrija postaja bolj verodostojna, transparentna in odgovorna do svojih uporabnikov.

Radi bi vedeli, kaj menite. Kakšna je vloga rudarjenja v oblaku v kripto valutnem območju? Svoje mnenje lahko delite v spletni anketi.