V Grčiji je bil postavljen novi dvostranski bankomat , ki je na prvi dan delovanja izvedel 20 transakcij.

Bitchain, a Spanish bitcoin ATM, NFC and Card solutions provider and cryptocurrency counseling company, announced on July 11 that they launched Greece’s first two-way Bitcoin ATM at The Cube Athens, a Greek coworking space.

21 Total views
0 Total shares
Greece’s New 2-Way Bitcoin ATM Processed 20 Transactions in 1st Day

Podjetje "Bitchain" je španski ponudnik za bitcoin bankomate , kot tudi za NFC tehnologije in bitcoin kartice. Poleg tega ponuja podjetje tudi svetovanje na področju kripto valut. Podjetje  "Bitchain" je 11. Julija objavilo novico o postavitvi prvega dvosmernega bitcoin bankomata v Grčiji, ki je bil nameščen v atenskem poslovnem središču "The Cube Atene".

Adrian Verde, predstavnik "Bitchaina", je dejal, da je bilo naslednja juto opravljenih okoli 25 preko bitcoin bankomata, kar je zneslo okoli 2000 €. Kljub temu ima bankomat,  po podatkih "Mashable.com", omejitev dvigov pri višini 1000 € in ne zaračunava provizij pri transakcijah.

Začetek bankomata je bil zelo uspešen, kljub temu pa je podjetje ''Bitchain'' prejelo veliko vprašanj iz strani članov bitcoin skupnosti ''Reddit''. Člani so se predvsem zanimali za prihodnje načrte podjetja glede kapitala v evrih, ki so bili tudi del vladnih planov za nadzor delovnega kapitala.

Lastnik ''The Cuba'' je dejal za ''Reddit'':

''Sem lastnik poslovnega središča ''The Cube'' v Atenah in naš center zagotavlja platformo za ta poskus. Kapital ne bi smel presegati limita, ki ga ima Grčija glede na načrte o nadzoru delovnega kapitala. To je bil razlog, da smo se s partnerji odločili, da bomo denar dali v lokalno grško banki, kar pomeni, da denarja ne bomo vzeli iz sistema. Shema bo delovala samo v primeru ko bo potrebe odvzeti veliko količino denarja iz bankomatov. Vendar pa do tega ne bi smelo priti, saj ljudje ves čas kupujejo in prodajajo valute na bankomatih.

Vlada ponuja številne načrte za izboljšanje gospodarskih razmer v Grčiji, ki vključujejo povečanje davkov in zmanjšanje zaslužkov. Vendar pa to še ne pomeni popolne zaplembe denarnih sredstev državljanov, saj države EU zagotavljajo jamstva za vloge v višini 100.000 €. Zato bitcoin bankomat ne bo vplival na načrte za obvladovanje delovnega kapitala.

G. Verde je na srečanju bitcoin podjetnikov, ki želijo razširiti obseg uporabe kripto valute v Grčiji , dejal:

"Bitcoin ponuja več svobode kot evri, kljub temu pa ljudje še vedno zaupajo bančnemu sistemu. Trenutne razmere pa kažejo, da bankam ne bi smeli zaupati v tolikšni meri, saj veliko ljudi svojega denarja ne more položiti na banke."

Bitcoin stroški so se zmanjšali za 10 odstotkov, ko so evropski voditelji naznanili tretjo fazo operacije reševanja grškega gospodarstva. EU je za Grčijo predlagala finančna sredstva v višini 86 milijard evrov, ki bodo izplačana v treh letih. S pomočjo EU je dobila Grčija priložnost za prestrukturiranje kreditnih obveznosti,  poleg tega pa je država prejela nov sveženj pomoči, s katerim bi se lahko zmanjšala priljubljenost bitcoin valute v Grčiji.