Huobi Bridges Bitcoin with China’s ‘Booming’ Shanghai Stock Exchange

"CoinTelegraph" se je pogovarjal z Leonom Lijem - CEO firme «Huobi». To podjetje je eden od Velikih Treh kitajskih Bitcoin borz. Razpravljali smo o veliko zanimivih vprašanjih. Orodja družbe «Huobi", ki bodo vključila Bitcoin in tradicionalen borzni trg. Kaj je pravi razlog, da kitajski juan ne pokriva 80% trga pri prodaji Bitcoina? Kako nova politika Pekinga spodbuja Bitcoin-Startupse v državi?

Bitcoin, Kitajska in boom na borzi

Borza išče nove priložnosti. Pred kratkim je podjetje "Huobi" podpisala partnersko pogodbo s kitajsko tehnično univerzo Tsinghua. Danes podjetje začenja novo trgovalno platformo, imenovano "Caimao". Platforma bo uporabnikom omogočila, da imajo pri prodaji na razpolago kitajski juan, namesto da plačajo depozit v valuti Bitcoin. Juan se lahko uporablja za trgovanje z zalogami, ki so navedene na borzi v Šanghaju.

Shanghai Composite Index se je v zadnjih 12 mesecih več kot podvojil. Zaradi tega je najbolj privlačen globalni trg za tiste, ki računajo na povišanje cen. Do rasti je prišlo iz 2 razlogov. Kitajska je sprejela denarno "popuščanje". Vlada je dodelila nepovratna sredstva za zagon podjetij, ki se ukvarjajo s finančnimi tehnologijami (vključno Bitcoin).

Čeprav vladne agencije niso spremenile svojega odnosa do Bitcoinov iz decembra 2014 " je okolje pravzaprav zelo fleksibilno" - je pojasnil gospod Li. Dodal je še:

"Kitajska vlada daje veliko svobode delovanju  Bitcoinsov kot del nove politike za podporo novoustanovljenim podjetjem na področju finančne tehnologije. Ta pobuda bo pozitivno vplivalo na industrijo in povečala vrednost Bitcoina na Kitajskem."

Li je dodal, da ne gre pričakovati nobenih novic iz Pekinga glede kripto valute. Namesto tega bi morali slediti ameriškim regulativnim organom. Ker bo "situacija v ZDA precej vplivala na kitajsko politiko."

Medtem, "trgovci že trgujejo ali želijo trgovati na borzi" - je dejal analitik "Huobi" Robert Kuhne. Platform "Caimao" ima vlogo "novega mostu" med Bitcoini in tradicionalnimu borzami.

Platforma bo delovala po sledečem principu:

1. Naredite depozit v valuti Bitcoin na platformi;

2. Prejmite posojilo v RMB v vrednosti do 60% pologa v Bitcoin;

3. Kupujte in prodajajte delnice, ki kotirajo na borzi v Šanghaju, s sistemom "Caimao";

4. Prinesite nazaj posojilo skupaj z odstotkom komisije;

5. Prejmite začetni depozit v valuti Bitcoin, plus dobiček (ali minus izgube).

Platforma ima "zapleten" sistem upravljanja s nekaterimi tveganji. Deluje na istih osnovnih načelih upravljanja s tveganji, ki so jih razvili v podjetju "Huobi" za trgovanje marže z Bitcoinom in za Bitcoin-prihodnost. Z drugimi besedami se bo prisilna likvidacija samodejno zagnala v primeru, da izguba trgovca pride blizu točke, kjer se lahko preseže znesek depozita v Bitcoinsih.

"Ključna prednost te platforme je, da lahko imetniki valute Bitcoin, ki želijo sodelovati na kitajskem delniškem trgu, ne da bi  jemal iz  sredstev, ki so v Bitcoinsih," - je dejal Kuhne. "Obstajajo številni imetniki Bitcoinov, ki verjamejo, da se bo Bitcoin obnovil in dosegel nove višave v prihodnosti. Zato ne želijo prodajati po trenutni nizki ceni. Toda ob istem času je trmasti kitajski delniški trg preveč mamljiv, da bi ga ignorirali."

V zvezi z zgornjimi navedbami  je gospod Li dejal, da njegovo podjetje vidi Bitcoin treydorov med velikim delom listov, ker "vsakdo hoče priskočiti v času razcveta borze."

Leon Li, CEO of Huobi

80% statistika iz "Goldman Sach" je ni točna

V marcu, je "Goldman Sach " objavila poročilo, da se približno 80% trgovine BTC izvaja v RMB. Li je dal podatke pod vprašaj.

"Ta odstotek je napačen zaradi trgovanja z visoko frekvenco in številnimi drugimi posli, ki se izvajajo z nič provizije na kitajskih borzah"- je pojasnil Li. "Zbrani podatki "Goldman Sach" so iz različnih borzah. Te izmenjave zbirajo statistične podatke na lastno pest brez preverjanja od zunaj. Zaradi tega ne vemo, ali so ti podatki točni."

Dodal je še:

"Pravilna številka mora biti okoli 40-50%. Menimo, da je to bolj natančen prikaz obsega trgovine med Bitcoinom in kitajskim juanom."

Zaključek:

To ni skrivnost. Kitajska gradi svoje odnose z valuto Bitcoin okoli vprašanja o rudarstvu in trgovanju. Li je potrdil, da so Bitcoin plačila prepovedana. Vendar je trgovanje dovoljeno. Zato, rudarstvo, naložbe in trgovanje potekajo za večino Bitcoin dejavnosti v državi. Še posebej, če se dejavnost lahko primerja s sosednjimi državami. Sosedje kot so na Filipinih iščejo druge oblike uporabe za Bitcoinse, kot so nakazila.

V resnici "Huobi" ne pričakujejo, da se bodo plačila Bitcoin uveljavila na Kitajskem v bližnji prihodnosti. Razmere so zelo drugačne od Združenih držav,  kjer upravljalci plačil tretjih oseb zaračunavajo velike provizije za posle v fiat valutah. Bitcoin plačila niso najboljša izbira na Kitajskem. Storitve "Alipay" (kitajski ekvivalent PayPal) in "Wechat" ponujajo prenose denarja z nič provizije v fiat valutah. Centralna banka Kitajske tukaj nastopa kot porok za izpolnitev obveznosti vseh strank.

"Huobi" pričakuje, da se bo Kitajska še naprej približevala Bitcoinu, tako na področju rudarstva in trgovanje. To je posledica prihoda ustanavljenih Bitcoin podjetij, ki jih vlada zdaj podpira.

Vendar pa bo Bitcoin skupnost na Kitajskem pozorno spremljala odnos do kripto-valute v Združenih državah Amerike. Še posebej v New Yorku, kjer se pomemben dokument BitLicense pripravlja na sprejetje. Le na ta način lahko skupnost dobi idejo o tem, kaj lahko pričakujejo od kitajskih oblasti v prihodnosti.


Follow Cointelegraph on Facebook