MasterCard Announces Centralized ‘P2P’ Payments

Podjetje MasterCard je napovedal novi P2P (peer to peer) plačilni sistem. Sistem bo uporabljal debetno kartico. Sistem bo "bolj privlačen" za stranke kot Bitcoin protokol.

Sistem "MasterCard Send" (MasterCard Pošlji) je v tem trenutku v fazi predhodne registracije. Na voljo je samo prebivalcem ZDA. Sistem ponuja transakcije med strankami, ki imajo bančni račun, in strankami, ki nimajo bančnega računa. Omogoča mednarodne in domače transakcije. Sistem opravi transakcijo zelo hitro. Ni treba čakati nekaj dni kot pri tradicionalnem bančnem klirinškem sistemu.

Barbara King, vodja enote " MasterCard Payment Systems Integrity Group", je dala intervju za spletno stran z novicami PYMNTS. Novo platformo je poimenovala "prebojno orodje v plačilni industriji."

Barbara King je nadaljevala:

"Naš sistem deluje na podlagi modela, ki daje potrošniku možnost, da prejme sredstva na bolj priročen način."

To je izrazila v odgovoru na vprašanje o prednostih "MasterCard Send" (MasterCard Pošlji) sistema pred sistemom Bitcoin. Po besedah Barbare King je sedanji sistem Bitcoin vprašljiv za stranke.

"Potrošniki lažje zaupajo svoje osebne podatke finančnim institucijam kot pa drugim vrstam podjetij," je še dodala.

Podrobnosti o sistemu bodo objavljene v kratkem. Nekateri izrazi v do zdaj dostopni literaturi so bili uporabljeni nepravilno. Na primer nekateri pogoji opisujejo "priložnosti za preboj" sistema. Podjetje MasterCard opisuje sistem "Send" (Pošlji), kot "peering" sistem. Vendar pa je ta opis sporen. Glede na opis, transakcija zahteva debetno kartico Banke Združenih državah Amerike. Prav tako jih je treba obdelati, kar je v nasprotju z načelom tradicionalnega "peer to peer" sistema v industriji virtualnih valut.

Poleg tega ima sistem še druge pomanjkljivosti, ki so prisotne v obeh centraliziranih in bančnih plačilnih sistemih. Do reklamacije lahko pride nekaj mesecev po transakciji, ki se izvede približno v minuti.

Vendar pa lahko sistem "MasterCard Send" (MasterCard Pošlji) bolj verjetno postane konkurent sistemoma PayPal in Venmo kot pa sistemoma Bitcoin ali Ripple. V bistvu bo to le pospešilo transakcije, ki so opravljene preko bančnega sistema za plačila. Projekt ne vključuje novih tehnologij. Tretje stranke so začele pred nekaj leti poslovati z bančnim sistemom, da bi pospešile transakcije. Na primer, leta 2008 je storitev Faster Payments začela ponujati takojšnje transakcije v Veliki Britaniji.

Po informacijah MasterCarda se pojavljajo še dodatni zapleti. Podrobne informacije, ki se nanašajo na transakcije strank brez bančnih računov, ostajajo nejasne. Nekateri viri špekulirajo, da se transakcija lahko poenostavi s pomočjo partnerstev z operaterji za nakazila, ki uporabljajo fiat valuto. Na primer, Western Union. Vendar ne omenjajo zneskov provizij, ki se zaračunajo za takšne transakcije.

Kar zadeva varnost, podjetje MasterCard navaja sistem tako imenovanih "mednarodnih enot". Podjetje v tem trenutku ni zagotovilo nobenih dodatnih informacij o sistemu. Zato ni znano, kako in pod kakšnimi pogoji se bodo izvajali zgoraj navedenimi ukrepi.

Vendar Barbara King daje optimistične napovedi o prihodnosti sistema. "Prepričani smo, da osebna plačila zasedajo pomembno nišo v industriji. In ta niša ves čas raste. To so lahko plačila med dvema človekoma, plačila podjetja potrošniku kot tudi plačila vlade potrošniku," je dejala."Če pogledamo trenutno statistiko za industrijo, in sicer kot priložnost pri kateri se "izpodrine" gotovino in čeke, govorimo o bilijonih dolarjev.