Physical Bitcoins Are Back: Finnish Startup Targets Asian Market

Podjetje Denarium prinaša na mednarodni trg "novo generacijo kovancev bitcoin v fizični obliki".

Denarium je finsko podjetje, lastnik ATM omrežja Bittimaatti, kakor tudi ustanovitelj največje borze za bitcoine na Finskem Bittiraha.fi.

Družba je že dosegla uspeh na Finskem, kjer je odnos oblasti do valute bitcoin pozitiven. Podjetje zdaj širi svojo dejavnost na svetovni trg. Generalni direktor Henry Brade je objavil to sporočilo na Twitterju (glej sliko spodaj).

Our new product, Denarium Bitcoin, is now public. It's the next generation Physical Bitcoin! https://t.co/Hct9kS5hOy #bitcoin

— Henry Brade (@Technom4ge) April 10, 2015

V sporočilu za javnost je gospod Brade dejal, da se bodo kovanci denarium razlikovali od prejšnjih. Kupci bodo cenili praktičnost in stroškovno učinkovitost novih kovancev. Prej so bili fizičnim kovancem bitcoin odvzete takšne lastnosti.

"Pred nekaj leti sem dal prijateljem in družini bitcoine v fizični obliki. Zdaj pa to ni mogoče, ker je valuta bitcoin postala predraga," je dejal gospod Brade. "Odločili smo se, da imamo izkušnje in potrebno pravno okolje za povrnitev bitcoinov v fizično obliko. Zato smo se odločili ustvariti bitcoin Denarium."

Kovanec bitcoin v fizični obliki spremljajo polemike vse od njegove ustanovitve leta 2011. Bitcoin podporniki podpirajo širjenje valute bitcoin v fizični obliki. Vendar stroški kovanja kovancev in nestrinjanje s strani oblasti to preprečujejo. V najboljšem primeru so bitcoin kovanci postali predmet zbiranja.

Kovanci Casascius niso več v obtoku prav zaradi teh razlogov. Casascius so bili kot bitcoin med prvimi kovanci v fizični obliki. Prenehali so jih izdajati v letu 2013.

V tem trenutku podjetje Denarium išče podporo in kupce. Še posebej si podjetje želi vstopiti na trg na Kitajskem in v Aziji.

Generalni direktor in investitor start-up podjetja Quantified Ville Oehman pravi, da se v Aziji bitcoin trg aktivno razvija. Quantified je singapursko start-up podjetje, ki deluje skupaj s podjetjem Denatium. Skupaj nameravajo uvesti nove kovance v regiji.

G. Ville je dodal: Bitcoini v fizični obliki lahko pritegnejo številne nove uporabnike. Z uporabo kovancev v fizični obliki bodo lažje razumeli idejo bitcoina. Podobno stanje je bilo že prej na zahodu."

Kovanci Denatium vsebujejo zasebni ključ v obliki besedila in kodo QR. Kovanci se izdajajo na podlagi 0,1 in 0,01 bitcoina (BTC). Prazni kovanci, ki ne vsebujejo nobenega zneska bitcoina, se bodo tudi pojavili v obtoku.

Predprodaja kovancev se bo začela v ponedeljek. Prvi kovanci bodo poslani lastnikom junija tega leta.