‘Piracy’ 2.0: vTorrent Combines Bittorrent with Cryptocurrency

vTorrent je prvi decentraliziran kripto odjemalec z vgrajenim BitTorrent omrežjem na svetu. Zaradi teh lastnosti je težje slediti spletnim piratom.

V letu 2008 je Satoshi Nakamoto prvi začeli razpravljati o bitcoinu. Povedal je, kako bo valuta širila mrežo potrošnikov in da bo še naprej pridobivala na vrednosti. Kot primer je navedel BitTorrent.

"Za vsako od valut je najpomembnejši korak pridobitev denarne vrednosti. Konvertibilna valuta mora imeti široko mrežo distribucije in prodaje. To velja tudi za elektronske denarne enote, ki nastanejo pri rudarjenju po metodi "Proof-of-work". Odličen primer je širjenje datotek na omrežju BitTorrent."

Projekt, katerega namen je združiti BitTorrent in kripto valuto so lansirali leta 2015.

Projekt vTorrent se je začel leta 2014. Cilj projekta je ustvariti zvezo med kripto valutami in torenti. Trenutno je projekt v zgodnji fazi beta testiranja za torente in šifrirana sporočila. Uporabniki bodo imeli dostop do kripto denarnic preko teh šifriranih sporočil.

Na spletni strani projekta pojasnjujejo:

"Mi ne stremimo k temu, da bomo naslednji bitcoin. Naš cilj je postati nekaj takega kot LimeWire ali Kazaa, katerega glavna komponenta je sistem blockchain. "

Anonimni razvijalec pod imenom vTorrent na forumu Bitcointalk poudarja, da obstaja še veliko drugih projektov, ki se trudijo narediti nekaj podobnega. Na primer projekt PirateBayCoin. Ustvarjalci projekta so navedli svoje namene že pred začetkom projekta.

Torent pridobiva popularnost. V zadnjem desetletju ga je uporabilo okoli 30 milijonov ljudi. Vendar pa se lastniki avtorskih pravic pogosto obrnejo na sodišča. Njihov cilj je, da se blokira delovanje torentov.

Na primer ustvarjalci filma The Dallas Buyers Club so dobili tožbo proti piratstvu v Avstraliji.

Podjetje, ki ima avtorske pravice nad filmom, je zahtevalo, da je ISP dal imena in naslove 4.726 uporabnikov, ki so si nezakonito prenesli film. Podjetje iz Hollywooda je dobilo to pravno bitko. Ponudniki so pod nadzorom sodišča dolžni dati podatke o uporabnikih.

Torenti še naprej rastejo in se razvijajo. Uporablja jih vedno več ljudi. To pomeni, da prihajajo za ponudnike težki časi. Sledenje uporabnikom je postalo težje, odkar je torent postal šifriran, decentraliziran kripto odjemalec.

Eden od razvijalcev projekta vTorrent je povedal naslednje. Bistvo sistema distribucije kripto valute bodo lahko v prihodnosti uporabljali lastniki avtorskih pravic filmov.

Filmi in televizijske oddaje visoke kakovosti se lahko učinkoviteje širijo s pomočjo članov torenta. Za uporabnike je to lahko plačana služba. Uporabniki lahko delijo video datoteke in zmanjšajo obremenitev internetnih portalov in internetnih linij. To zagotavlja, da ponudnikov vsebin ne morejo cenzurirati.

Združenje kripto in torrent lahko privede do novega vala sprejemanja kripto valut in tehnologije. Kot rezultat tega bodo lastniki avtorskih pravic, lahko zgradili nov poslovni model za zmanjšanje stroškov. Raje bodo sodelovali z uporabniki, kot pa da bi se z njimi tožili po sodiščih.