Self-Owning Computers Can Beat ‘Skynet’ – Mike Hearn on the Internet of Things (Op-Ed)

De film "Terminator" heeft ons een schrijnend beeld van een mogelijke toekomst gegeven. Een toekomst waar alles wordt gecontroleerd, en de wereld vol is van conflicten. Dit gebeurt allemaal door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, gemaakt voor de oorlog.

Vandaag de dag evolueert de technologie snel. Dit roept de vraag op: kunnen we een soortgelijk scenario in de toekomst voorkomen? En als we dat kunnen, hoe?

"We moeten machines creëren die zichzelf kunnen beheren", - zegt ontwikkelaar en futurist Mike Hearn. - "Ze moeten worden geprogrammeerd, zodat ze zichzelf kunnen terugverdienen. Bijvoorbeeld, in Bitcoin.

Niet langer slechts Science Fiction

Vandaag de dag zijn we in staat om auto's te produceren met de automatische piloot, zei Hearn in zijn lezing (Turing Festival 2013). Hearn werkte eerder bij Google en is zich dus bewust van de mogelijkheid van autonome intelligente machines. Google en Uber zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van computers met een dergelijke werking.

Echter, Hearn vreest dat als de individuele bedrijven en de mensen niet proberen om deze technologieën te integreren,  grote bedrijven (zoals Google en Uber) zullen proberen om de macht volledig tot zich te nemen. In zijn visie, proberen corporaties te domineren en monopoliseren:

"Zelfs wanneer mensen gedecentraliseerde technologie ontwikkelen, bestaat het gevaar dat één of twee grote bedrijven proberen om het volledig te beheersen."

Technologie moet niet behoren tot de mensen. Dan verdwijnt de dreiging. Machines moeten zichzelf beheren:

"Het idee van een autonoom middel is om de huidige trend te weerstaan. Misschien is de oplossing nog meer technologie en volledige decentralisatie."

Internet der Dingen kan jou inhuren voor werk

De vraag blijft: Wat voor werk zou een persoon doen als het internet der dingen een realiteit wordt, als de machines al het werk doen?

Hearn is ervan overtuigd dat mensen kunnen doen waartoe de machine niet in staat is. Net als vandaag de dag, moeten de machines geüpdate worden. In de toekomst zullen auto's diensten leveren aan mensen, en ze zullen verdienen in de valuta Bitcoin. Maar de machines moeten upgraden om concurrerend te blijven. En de auto zal een beroep doen op mensen voor een update. Voor de dienst van het updaten zal de machines mensen betalen in de valuta Bitcoin.

Het is verschrikkelijk of opwindend

Het idee van het creëren van machines die niemand gehoorzamen lijkt misschien intimiderend op het eerste gezicht. Maar Hearn neemt terug dat de machines kunstmatige intelligentie bezitten. Ze zien zichzelf niet als een persoon. Ze zijn niet in staat om creatief te denken zoals de held van de film "Terminator", die dat wel kon. In feite is het gewoon een meer geavanceerde vorm van de computer die u momenteel al gebruikt.

"Het grappige is dat de ontwikkelaar alle regels kan programmeren [...]. We kunnen deze machines bijzonder moreel maken, of sociaal-denkende kapitalisten."

De belangrijkste vraag is: wie zal precies het internet der dingen programmeren? Wordt het een tiran die probeert de wereld over te nemen. Bijvoorbeeld: NSA of GCHQ? Of zullen het vredelievende mensen zijn?

Machines met open bron

En dan de dooddoener: software voor deze machines moet openbron zijn. Het zal de meest "transparante" business partner zijn.

Misschien zullen voorspelbare en foutloze software het begin zijn voor wereldvrede en voor het bewaren van persoonsgegevens.

Wat denk jij?


Follow Cointelegraph on Facebook