Bitcoin-προγραμματιστής Mάικ Χερν λέει, "Το μέλλον ανήκει σε αυτοτελείς και ανεξάρτητους υπολογιστές"

The Terminator film series gave us a harrowing vision of a future of total surveillance and conflict – one facilitated by artificial intelligence created by a war-waging state.

18 Total views
703 Total shares
Self-Owning Computers Can Beat ‘Skynet’ – Mike Hearn on the Internet of Things (Op-Ed)

Η ταινία "Terminator" μας έχει δώσει μια οδυνηρή ειοκόνα ενδεχομένου μέλλοντος. Ένα μέλλον, όπου τα πάντα παρακολουθούνται, και ο κόσμος είναι γεμάτος από συγκρούσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργήθηκε για τον πόλεμο.

Σήμερα, η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: μπορούμε να αποτρέψουμε ένα παρόμοιο σενάριο για το μέλλον; Και αν μπορούμε, με ποιον τρόπο;

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μηχάνημα που να μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται», - λέει ο επικεφαλής του έργου και μελλοντολόγος Mάικ Χερν. - "Θα πρέπει να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορεί να κερδίζει δικά του χρήματα. Για παράδειγμα, σε μορφή Bitcoin.

Δεν είναι πλέον μόνο επιστημονική φαντασία

Σήμερα είμαστε σε θέση να παράγουμε αυτοκίνητα με αυτόματο πιλότο. Σχετικά με αυτό το αυτοκίνητο ο Χερν έκανε λόγο στη διάλεξη του στο «Turing Φεστιβάλ 2013". Ο Χερν έχει εργαστεί στην Google και γνωρίζει καλά την δυνατότητα δημιουργίας  αυτόνομων ευφυών πρακτόρων. Η Google και η Uber σήμερα αναπτύσσουν μηχανές με ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο Χερν εξέφρασε φόβους ότι, αν οι μεμονωμένες εταιρείες και οι άνθρωποι δεν προσπαθήσουν να ενσωματώσουν αυτές τις τεχνολογίες, οι μεγάλες εταιρείες (όπως η Google και η Uber) θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούνε πλήρως την εξουσία πάνω τους. Κατά την άποψή του, οι εταιρείες προσπαθούν να κυριαρχήσουν και να δημιοργήσουν ένα μονοπώλιο:

"Ακόμα και όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν αποκεντρωμένη τεχνολογία, θα υπάρχει ο κίνδυνος ότι μία ή δύο μεγάλες εταιρείες θα προσπαθήσουν να τους θέσουν υπό ελέγχο."

Η τεχνολογία πρέπει να ανήκει στο λαό. Στη συνέχεια, η απειλή εξαφανίζεται. Τα μηχανήματα πρέπει να αυτοδιαχειρίζονται:

"Η ιδέα ενός αυτόνομου πράκτορα είναι η αντίσταση στην στην τρέχουσα τάση. Ίσως η λύση είναι ακόμα περισσότερη τεχνολογία και πλήρη αποκέντρωση».

Το Ίντερνετ των πραγμάτων μπορεί να σας προσλάβει για να εργαστείτε

Το ερώτημα παραμένει: τι είδους εργασία θα κάνει ένα άτομο αν το Ίντερνετ των πραγμάτων γίνει πραγματικότητα, αν όλη η δουλειά θα εκτελείται από μηχανήματα;

Ο Χερν είναι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό, τι τα μηχανήματα δεν είναι ικανά να κάνουν. Ακριβώς όπως και σήμερα, τα μηχανήματα θα πρέπει να συντηρούνται. Στο μέλλον, τα  μηχανήματα θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους και θα αμείβονται στο νόμισμα Bitcoin. Αλλά τα μηχανήματα θα πρέπει να αναβαθμίζονται προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Και το μηχάνημα θα απευθύνεται σε ανθρώπους για την αντίστοιχη  συντήρηση και αναβάθμιση. Για την ενημέρωση τα μηχανήματα θα πληρώνουν τους ανθρώπους στο νόμισμα Bitcoin.

Είναι απαίσιο ή συναρπαστικό;

Η ιδέα της δημιουργίας μηχανημάτων που αρνούνται να υπακούσουν τον άνθρωπο μπορεί να φανεί εκφοβιστική με την πρώτη ματιά. Αλλά ο Χερν υπενθυμίζει ότι τα μηχανήματα αυτά δεν θα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη. Δεν θα αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ένα άτομο. Δεν θα είναι σε θέση να σκέφτονται δημιουργικά, όπως ο ήρωας της ταινίας "Εξολοθρευτής". Στην πραγματικότητα θα είναι απλά μια πιο εξελιγμένη μορφή του υπολογιστή που χρησιμοποιείται τώρα.

«Το αστείο είναι ότι ο δημιουργός μπορεί να προγραμματίσει όλους τους κανόνες [...]. Μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα μηχανήματα μια ειδική ηθική ή να αντιγράψουμε το κοινωνικό της πρόσωπο από τους καπιταλιστές».

Το βασικό ερώτημα: ποιος ακριβώς θα προγραμματίσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Θα είναι άραγε ένας τύραννος που επιδιώκει να κατακτήσει τον κόσμο. Για παράδειγμα: NSA ή GCHQ; Ή θα είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος;

Μηχανήματα με ανοικτό πηγαίο κώδικα

Και ο αποφασιστικός παράγοντας: το λογισμικό για τα μηχανήματα αυτά πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα. Αυτό θα είναι το πιο «διαφανές» για τους επιχειρηματικούς εταίρους.

Ίσως, αυτό το προβλέψιμο και λειτουργικό λογισμικό να ανοίξει δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη και για τη διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τι νομίζετε;