Νέο «Firefox» plugin σας επιτρέπει να περιηγηθείτε μέσα από το δίκτυο «Dot-Bit»

FreeSpeechMe is a free and open-source browser plug-in that lets Firefox users do what was previously rather difficult to achieve: surf dot-bit (.bit) domains.

29 Total views
380 Total shares
This Firefox Plug-In Lets You Easily Surf the Dot-Bit Web

Το «FreeSpeechMe» είναι ένα δωρεάν plug-in browser για το «Firefox». Ο πυρήνας αυτού του plugin είναι open source. Το plugin επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο τομέα των dot-bit (.bit).

Παραδοσιακές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν server από το Internet για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN), όπως το DNS-servers. Για παράδειγμα, dot-com, dot-org, dot-net, κ.α. Οι ιστοσελίδες Dot-bit χρησιμοποιούν ένα σύστημα «Namecoin», ή μάλλον blockchain ως εναλλακτική root DNS server.

Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών των ιστοσελίδων. Τρίτα μέρη έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ή να λογοκρίνουν τις περιοχές που εξυπηρετούνται από τον ICANN. Η «Namecoin» εξαλείφει τη δυνατότητα αυτή για τους τομείς της.

Ωστόσο, ένα πρόβλημα παρέμεινε για τη διαδικασία του σερφαρίσματος  στους τομείς dot-bit μέχρι πρόσφατα. Ήταν απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στην διαμόρφωση των ρυθμίσεων DNS στον υπολογιστή του χρήστη. Ήταν ανέφικτη και δύσκολη διαδικασία για τους απλούς χρήστες. Ένα ολόκληρο τμήμα των δυνητικών πελατών-στόχων  εξαιρούνται από το οικοσύστημα dot-bit εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Το «FreeSpeechMe» αλλάξει την κατάσταση αυτή. Αυτό το plug-in λαμβάνει την πλήρη έκδοση του «Namecoin» blockchain αμέσως μετά την εγκατάσταση (το download διαρκεί περίπου πέντε ώρες). Όταν εγκατασταθεί αυτή η blockchain, ο χρήστης πρέπει να επανεκκινήσει τον υπολογιστή. Μετά από αυτό, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε ιστοσελίδες με τομείς dot-bit.

Τι συμβαίνει στον κόσμο του dot-bit; Αυτές οι περιοχές έχουν προσελκύσει την προσοχή πολλών εναλλακτικών πρακτορείων ειδήσεων. Ανάμεσά τους το Freedom Feens, the Angel Clark ShowBad Quaker, και το Free Talk Live. Αυτά τα  πρακτορεία έχουν γίνει πρωτοπόροι στον τομέα dot-bit.

Οι Dot-Bit τομείς είναι εκπληκτικά φθηνοί για την εγγραφή. Οι δαπάνες καταχώρισης είναι μόλις 10 σεντ ανά POP πελάτη. Το κόστος εγγραφής μπορεί να καταβληθεί σε νόμισμα της Namecoin ή σε Bitcoin. Επιπλέον, αν έχετε τον ιστοχώρο σας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθρέφτη στο φθηνό και αξιόπιστο τομέα dot-bit. Το εγχειρίδιο είναι εδώ.