Expert Close to Ukraine Central Bank Speaks of Removing Bitcoin Obstacles in 2015

Na sestanku Nacionalne banke Ukrajine (NBU) prejšnji teden so udeleženci razpravljali o spodbujanju mednarodnih plačilnih sistemov v Ukrajini. Prav tako so omenili "zmanjšanje" pravnih omejitev za nove plačilne sisteme.

Na konferenci so sodelovale različne organizacije Nacionalna banka Ukrajine, mednarodna plačilna podjetja, bančna združenja in ukrajinske banke. Pogovarjali so se o potrebi pregleda predpisov, ki nadzorujejo plačilni sistem.

The National Bank of Ukraine

Nacionalna banka Ukrajine je v sporočilu za javnost povedala:

"Udeleženci so pozdravili na trgu plačilnih sistemov v Ukrajini morebitne nove sodelujoče. Pogovarjali so se o potrebi spremembe predpisov Nacionalne banke Ukrajine. Nacionalna banka Ukrajine nadzoruje postopke za registracijo plačilnih sistemov, njihove enote in upravljavce infrastrukture plačilnih storitev. Nove spremembe bodo zagotovile priložnost za nove udeležence, saj bodo lahko delali na ukrajinskem trgu."

Namestnik vodje Nacionalne banke Ukrajine Vladyslav Rashkovan je povedal, da je delovna skupina sestavljena iz predstavnikov Nacionalne banke Ukrajine, strokovnih združenj kot tudi predstavnikov podjetij Deloitte in Baker & McKenzie. Ta skupina je bila ustvarjena posebej. Naloga skupine je opredeliti ovire, ki preprečujejo zagotavljanje kakovostnih storitev mednarodnim spletnim plačilnim sistemom in izdajateljem elektronskega denarja v Ukrajini.

Nadaljeval je:

"Delovna skupina bo pripravila priporočila za izboljšanje regulativne dejavnosti v tem sektorju Nacionalne banke. Prav tako pomagajo ustvariti pravo okolje za produktivno delo mednarodnih plačilnih sistemov v Ukrajini."

Direktor ukrajinske članice medbančnih plačilnih sistemov (EMA) Alexander Karpov sodeluje pri številnih internih sestankih Nacionalne banke Ukrajine. O koristi spodbujanja mednarodnih plačilnih sistemov za gospodarstvo države je povedal, da bodo mednarodni plačilni sistemi pripomogli k poenostavitvi postopka pridobivanja sredstev od tujih partnerjev.

Spregovoril je tudi o neizogibnem pojavu sistema PayPal in Bitcoin na ukrajinskem trgu.

Gospod Karpov je povedal za NewsRadio.com.ua:

"Nacionalna banka bo pozvala PayPal, da dodajo ukrajinsko hrivnijo na seznam valut. To bo omogočilo, da sistem deluje z vsemi spletnimi trgovinami v državi. Priredili smo 15 konferenc o bančnih inovacijah. Nacionalna banka razmišlja o sodelovanju s sistemom Bitcoin v okviru nacionalne pobude spodbujanja elektronskih plačilnih sistemov."

"Na ukrajinskem trgu lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo pomembne in zanimive novosti. Spremembe bodo izvedene v dveh ali treh mesecih oziroma do konca leta," je še dodal.

Kripto valuta je začela pridobivati na priljubljenosti v državi, v kateri je hiperinflacija. To je prisililo vlado, da sprejme varčevalne ukrepe.

Centralna banka podpira mednarodne plačilne sisteme. Vendar pa so ukrajinski uradniki napovedali svojo namero, in sicer blokiranje bitcoin računov, ki pripadajo separatistom na vzhodu. Ta izjava je bila objavljena prejšnji mesec.

Vodja varnostne službe Ukrajine Valentyn Nalyvaychenko je dejal:

"Varnostna služba Ukrajine in Državna služba za finančno spremljanje delata skupaj, in sicer blokirata račune, kartice, bitcoin račune in tako naprej. Ministrstvo za zunanje zadeve je vključeno v delo, kadar je to potrebno. Naš cilj je onemogočiti separatistom dvig in nakazilo denarja."