Ukraine To Shut Down Separatists’ Bitcoin ‘Accounts’ [UPDATE]

Valentin Nilivaychenko, vodja Varnostne službe Ukrajine (SBU) je dejal, da Ukrajina želi zakleniti Bitcoinove račune na vzhodu za separatiste.

Po besedah Nilivaychenka morata Varnostna služba in Zvezna služba za finančno spremljanje Ukrajine (FFMS) posebno pozornost nameniti kreditnim karticam in bančnim računom. Ta podatek je iz spletne strani forklog.com. Nalyvaychenko je prav tako dejal, da je treba plačevanje z bitcoini nadzorovati.

Valentyn Nalyvaychenko

Valentin Nalyvaychenko je sporočil:

"Drug vidik skupnega dela SBU-ja, FFMS-a in Ministrstva za zunanje zadeve je blokiranje računov, kartic, raznih bitcoinov in drugih finančnih instrumentov, ki jih poskušajo uporabljati separatisti za dvig gotovine."

Nalyvaychenko ni pojasnil, kako bodo ti Bitcoin računi blokirani

Cointelegraph dvomi o možnosti blokiranja Bitcoinovih računov. Na to temo je odgovoril ustanovitelj Bitcoin veleposlaništva v Ukrajini, vodja agencije KUNA, Michael Chobanian:

"To ni mogoče. Kaj bodo naredili s temi bitcoini? Oni jih ne bodo mogli prodati v Rusijo. Samo na črnem trgu. A da lahko to naredijo, morajo v vsakem primeru poslati denar v regijo. Dvomim, da bodo separatisti sprejeli bitcoine neposredno. "

Vendar pa se je izkazalo, da je Privatbank, največja komercialna banka v Ukrajini že zamrznila račune menjalnice Ukrainian Exchange "btc-trade.com.ua".

19. marec Exchange je objavila sporočilo na Twitterju:

"Privatbank dvomi v nas. Opravičujemo se za dejstvo, da smo začasno zaustavili plačila v valuti UAH."

Nacionalna valuta Ukrajine UAH je od začetka leta v prostem padu. To je zaradi nepretrganih vojaških spopadov v Donetsku in Lugansku.

"Naš proračun bo padel v prihodnjih mesecih ali celo tednih, če IMF zavrne odobritev posojila," je dejal Chobanyan. "Ukrajina mora izpolnjevati številne zahteve Mednarodnega denarnega sklada in Projektne skupine za finančno ukrepanje proti pranju denarja (Financial Action Task Force on Money Laundering-FATF). Ena od zahtev je boj proti pranju denarja, ki ga izvajajo teroristi in uporniki. To je pravi razlog za izjave SBU-ja (nekdanjega KGB-ja) in Narodne banke Ukrajine".

Opozorila od oblasti ne morejo omejiti zanimanja za kripto valuto kot orodja za ohranjanje kapitala. Ljudje kupujejo kripto valuto preko storitve Localbitcoins nad ravnjo tržne obrestne mere. To vedenje je spodbujano z naraščajočo inflacijo in s primanjkljajem ameriških dolarjev v državi.

Dvig gotovine poteka v vojnem območju preko posebnih izmenjevalcev, glede na Forklog. Zanimivo je to opazovati. Ali bodo vlade sledile vsem tem storitvam za menjavo? In kar je še pomembneje, ta eksperiment dokazuje sposobnost vlade za preprečevanje čezmejnih in decentraliziranih oblik denarja. Ali je to možno za vlado države?

Michael Chobanian

Chobanian povzame:

"Kaj se zgodi potem? Imamo načrt za reguliranje bitcoinov v Ukrajini, ki je bil pripravljen z mojo ekipo odvetnikov in IT strokovnjakov skupaj z Bitcoin fundacijo Ukrajine. V tem dokumentu uporabljamo svetovne izkušnje organizacij, kot je na primer FATF, Bank of England, ECB. Uporabili smo tudi izkušnje BitLicence iz New Yorka. Na žalost smo prejeli več podpore od zgoraj navedenih organizacij kot od vlade Ukrajine. Verjamem, da ko se bomo premaknili k predstavitvam ureditve za bitcoin, bo v Ukrajino prišlo veliko število investicij. To je dežela priložnosti v geografskem središče Evrope. Pozivam Varnostno službo Ukrajine in Narodno banko Ukrajine, da nas podprejo."


Follow Cointelegraph on Facebook